Friday, March 7, 2008

Δέκα με τόνο στη συνοικία



Το 10

Κανάλι: ALPHA Έτος παραγωγής: 2007-08, Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Μ. Καραγάτση, Σενάριο: Μαίρη Ζαφειροπούλου, Σταύρος Καλαφατίδης, Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου, Επεισόδια: 18
Περιγραφή: Το «10», είναι το ημιτελές έργο του Μ. Καραγάτση. Αν και ανολοκλήρωτο, ο συγγραφέας έχει προλάβει να κάνει πλήρη «χαρτογράφηση» του ιστορικού και κοινωνικού τοπίου της μεταπολεμικής Ελλάδας. Το έργο εστιάζει στους συνένοικους ενός παλιού εργοστασίου, το οποίο έχουν μετατρέψει σε πολυκατοικία.
Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Ρένη Πιττακή, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Ράνια Οικονομίδου κ.α. (Σύνολο 85 ηθοποιοί και 1500 βοηθητικοί)

Το σχόλιο του mmexer:
Πριν από πέντε περίπου χρόνια, έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο, δώρο από την Π. Ok, τον συγγραφέα τον ξέραμε, τον είχαμε ξαναδιαβάσει, αλλά μου είπε πως το ‘χε επιλέξει για τον τίτλο. Συμπληρώναμε 10 χρόνια φιλίας.
Με αυτό τον πεζό τρόπο, είχε φτάσει στα χέρια μου αυτό το εκπληκτικό βιβλίο του Καραγάτση. Που μέσα σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, κατάφερε να χωρέσει όλη την Ελλάδα, στη δεκαετία του 50, με τα πάθη, τις συγκρούσεις, τις λύπες, τις χαρές, τα εγκλήματα και την τιμωρία ανθρώπων, που καθοδηγούνται από την τραγικότητα της μοίρας τους.
Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, η Ελενάρα αναρωτιέται, ποιος θα καθόταν μέσα σε ένα δωμάτιο να κοιτάζει ένα κουτί στη γωνία. Έμελλε αυτό το κουτί, η τηλεόραση, 50 χρόνια μετά να δώσει σάρκα και οστά σε αυτή τη γειτονιά και στους ήρωές του, σε μια από τις καλύτερες σειρές της σεζόν.
Και σίγουρα, υπήρχαν περισσότεροι από 10 λόγοι για να κάτσει να δει κανείς αυτή τη σειρά. Και δεν ήταν επειδή είναι μια «ποιοτική σειρά». Ήταν κυρίως γιατί ήταν μια καλοστημένη παραγωγή. Με ένα σύνολο σωστών επιλογών από την ομάδα που δημιούργησε το 10: η σκηνοθεσία της Δημητρακοπούλου, το εξαιρετικό και επιλεγμένο καστ, ήταν η μουσική της Καραϊνδρου, τα κουστούμια και τα σκηνικά στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ΧΡΩΠΕΙ, 4.000 τετραγωνικών μέτρων.
Η αλήθεια είναι πως ήταν μια δύσκολη σειρά, που δύσκολα θα την έβλεπε ο μέσος έλληνας τηλεθεατής. Κι όμως, αναγνώρισε στους χαρακτήρες κάτι από τον εαυτό του, κάτι από την οικογένειά του: τον μέσο άνθρωπο που παλεύει για τη ζωή, για τον άρτον τον επιούσιον.
Και έτσι την αντάμειψε και δικαίωσε εμμέσως τον ALPHA, που πίστεψε στη σειρά πληρώνοντας ουκ ολίγα (120 χιλιάδες ευρώ το επεισόδιο) για τη δημιουργία της. Και έτσι για να βάλουμε και μέτρο σύγκρισης, τα ίδια λεφτά πληρώνει η ΕΡΤ για τη Λούφα και Παραλλαγή. Είπατε τίποτα για το επίπεδο της κρατικής τηλεόρασης; Και έτσι για την ιστορία, η σειρά αρχικά είχε προταθεί στην ΕΡΤ αλλά η συμφωνία δεν ευδοκίμησε (άγνωστο γιατί).

Να την ξαναδώ;
Χθες (6/3/08), προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο, οπότε κατεβάστε την στα τόρεντς (ή όπου αλλού την βρείτε), για να την έχετε στο αρχείο σας! Αξίζει, πραγματικά!
AGB: (στο σύνολο) Υψηλότερο: 23,1% Χαμηλότερο 15,3%

25 comments:

Strahd said...

Ποτέ δεν μου έκανε κάποια αίσθηση να το δω. Οι γονείς μου το έβλεπαν...

b|a|s|n\i/a said...

την παρακολουθούσα όποτε τύχαινε, ήταν από τις ελάχιστες φέτος που έκλεινα τη μουσική για να την δω, μου άρεσε πάρα πολύ το αίσθημα που σου δημιουργούσε η εικόνα του παλαιού και του νοσταλγικού.
καλημέρα...

Ra Ma said...

Δεν την έχω δει ποτέ. Χθες όμως που την παρακολούθησε η γυναίκα μου έκανε παρόμοια σχόλια, για τη σκηνοθεσία, για τους ηθοποιούς, γενικά για την ποιότητα της παραγωγής και το κλίμα που καταφέρνει να σου μεταδώσει. Μην ξεχνάμε και τον συγγραφέα ε?

Καλημέρα!

Είδωλο said...

Eγω δεν πηρα καν χαμπαρι οτι παιζοταν τετοιο πραγμα φετος.
Εγω και η τηλεοραση εχουμε παρει διαζυγιο τα 2 τελευταια χρονια, την εχω απλα στο δωματιο για να προσανατολιζομαι προς τα που πρεπει να κοιτανε τα επιπλα
αχαχαχαχα

mmexer said...

@ strahd
Εγώ το είχα δει από περιέργεια... και τελικά η περιέργεια δεν με έφαγε όπως λέει η παροιμία, με δικαίωσε:)

@ b|a|s|n\i/a
Και μόνο αυτό το αίσθημα της παλιάς εποχής σε μένα έλεγε πολλά. Ηταν κι ο Καραγάτσης φυσικά....

mmexer said...

@ radio marconi
Εννοείται... ο τρόπος με τον οποίο χαρτογραφεί ο Καραγάτσης την εποχή είναι το πιο δυνατό στοιχείο της σειράς. Από τις ακριβότερες παραγωγές που έχουνε γίνει για τηλεοπτική σειρά!
ΚαλημέρΑ!

mmexer said...

@ x-oyranoy
Ενώ αν υπήρχαν τα συμβόλαια γάμου δεν θα χρειαζόταν να πάρεις διαζύγιο:)
χαχααχα Άμα σε προσανατολίζει.. είδες; είναι χρήσιμη τελικά... έστω και κλειστή (ή μάλλον μόνο κλειστή!)

πατρινια said...

TELEIA MOUSIKH!!!
gia th seira lew! :-)
dhmiourghse pali h karaindrou
(an den kanw lathos)!

an kai th seira den thn parakolouthousa... :-)

Σοφία said...

Έχω ακούσει πολύ καλές κριτικές από ανθρώπους που το παρακολούθησαν. Δεν έτυχε όμως ποτέ να το παρακολουθήσω... ίσως το καλοκαίρι σε επανάληψη!
Καλημέρα mmexer!

mmexer said...

@ patrinia
Ναι, της Καραϊνδρου είναι, η οποία επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια στην τιβί για τη συγκεκριμένη σειρά!

@ graso
ε θα παίξει όπως και δήποτε σε επανάληψη:) οπότε θα το δεις τότε και θα περιμένω σχόλια.... χαχαχα Λες και το 'χω σίγουρο πως θα υπάρχει το μπλογκ μέχρι το καλοκαίρι:)

Βλαμμενος said...

συμφωνω με το σχολιο...αξιζει!!

Νικόλαος Παπουτσής said...

Έχεις δίκιο φίλε μου
Το δέκα νομίζω ,χωρίς να το εχω δει,
(μόνο ένα επεισόδιο είδα κι αυτό όχι ολόκληρο) ότι ήταν ότι καλύτερο έπαιξε στην τηλεόραση φέτος.
Θα ψάξω να το βρω αξίζει τον κόπο
Και το σενάριο άλλα και η σκηνοθεσία του ειναι άρτιες

Δέκα με τόνο λοιπόν και από μένα

τσίου!!

iLiAs said...

..Καλο τριήμερο..ελπίζω με κλειστή TV :P

Να είσαι καλά :)

cinderella said...

Ήταν όντως μια εξαιρετική δουλειά και πολύ καλοστημένη!! Βέβαια όποιος έχεις διαβάσει το βιβλίο και έχει μια αδυναμία στο Καραγάτση (όπως εγώ!!) δύσκολα μένει ικανοποιημένος αλλά εντάξει δεν πειράζει. Θα μας περάσει!! Ελπίζω να το παίξουν σύντομα σε επανάληψη το τελευταίο επεισόδιο γιατί χτες το έχασα!! :(:(
Καλησπέρες και καλό 3ήμερο!!!

Anonymous said...

Δεν το είδα, αλλά ακούγεται πολύ καλο!!
Και καλή η τηλεθέαση.

Καλό Σ/Κ

Μαριλένα said...

Δεν μου αρέσει ο Καραγάτσης.

Να πως και το άσχετο: ο αδερφός μου, με τον οποιο έχουμε παρόμοιες προτιμήσεις, θυμάμαι πως για πολυ καιρό εκθείαζε την Αιθουσα του Θρόνου του Τασου Αθανασιάδη. Ειχε μεταφερθεί στην τηλεόραση και ήταν έξοχη σειρά
(τω πάλαι ποτέ φυσικά :))

Καλό τριήμερο :)

? said...

δεν την είδα κι εγώ..θα ήθελα όμως να την έβλεπα αν υπήρχε χρόνος..καλό τριήμερο!

Unknown said...

ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ. ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗς ΦΕΤΙΝΗΣ ΣΕΖΟΝ ΚΑΙ -ΦΥΣΙΚΑ- ΔΕΝ ΕΧΑΣΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ!!! ΞΕΧΑΣΕΣ, ΒΕΒΑΙΑ, ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣ ΣΤΟΥς ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΡΗΤΙΚΟ, ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ. ΔΕΣ ΕΔΩ: http://tv-politicalwatcher.blogspot.com/2007/09/10-alpha.html

Anonymous said...

Καλημέρα. Τελικά μας έχουν κάνει να έχουμε σιχαθεί τόσο όλες τις επαναλαμβανόμενες αηδίες που παίζουν, που αν υπάρχει κάτι καλό δεν το παίρνουμε χαμπάρι. Περνάει στα αζήτητα με την μια. Ομορφες εικόνες...νοσταλγικές, μεταφορά ατμόσφαιρας συγκλονιστική

Νικόλαος Παπουτσής said...

Καλό τριημερο mmexer

Αμόλα καλούμπα ααααααα

τσιου!!!

mmexer said...

@ βλαμμένος
χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου:)

@ karaflokotsifas
Εγώ έχω ήδη φροντίσει να το βρω να το κατεβάσω (το προφανές λέω μάλλον) χεχε οπότε άμα χρειαστείς βοήθεια.... κελαηδησε μου:)

mmexer said...

@ ilias
Ε ναι, αυτή τη φορά θα το τηρήσω... Και θα την κρατήσω κλειστή!! Το υπόσχομαι:)
Επίσης, καλό τριήμερο :)

@ cinderella
Ε θα παίξει, δεν μπορεί... Ειδικά το τελευταίο επεισόδιο.... δεν υπάρχει περίπτωση να μην προβληθεί ξανά!

mmexer said...

@ akon
Για μια τέτοια σειρά τα νούμερα που έκανε ήταν πέραν των προσδοκιών ακόμη και των ιθυνοντων του ALPHA!
Και να χαιρόμαστε γιατί αν δεν έκανε τέτοια νούμερα σκεφτείτε τι χειρότερο θα μας περίμενε!

@ μαριλενα
Ε η σειρά ήταν πιο... τηλεοπτική που σε παραπέμπει στο βιβλίο. Αλλά άμα δεν σ αρέσει πάω πάσο...
Εξαιρετική σειρά η Αίθουσα του Θρόνου.. Στο ΜΕΓΚΑ. Η σκηνοθέτιδα της σειράς είναι η ίδια που έκανε και το Δέκα ενώ κοινό στοιχείο είναι και το ότι η Πιτάκη έχει να εμφανιστεί από τότε στην τιβί!
Και φυσικά αξέχαστος ο Νίκος Ρίζος έκανε την τελευταία του εμφάνιση στη σειρά

mmexer said...

@ νίκος κ.
Γι αυτό υπάρχουν τα τόρεντς, το ράπιντσέαρ (χεχε) για να μπορείς να κατεβάζεις και να κρατάς αρχείο σειρές που αξίζουν!

@ tv-political watcher
Πολύ καλά κάνεις και τον αναφέρεις... Μεγάλη παράλειψή μου! Θα τον προσθέσω!

mmexer said...

@ freedula
Προσκυνώ το σχόλιό σου! Εύστοχο!!!

@ karaflokotsifas
Ευχαριστώ!!!! Επίσης


Σε όλους παιδιά καλό τριήμερο!