Sunday, September 16, 2007

Πολιτικές Εκπομπές - Προεκλογικές


Προεκλογική περίοδος τέλος!

Η σημερινή μέρα λέγεται και γιορτή της δημοκρατίας. Είναι ημέρα εκλογών. Για τους τηλεθεατές είναι και η μέρα που επιτέλους θα ξεμπερδέψουν από τους βουλευτές. Ο λαός αποφασίζει και αυτό είναι το μήνυμα κάθε εκλογικής περιόδου.
Παρόλο που η εκλογική περίοδος διήρκησε μόλις ένα μήνα, τα κανάλια κατάφεραν να προβάλουν αρκετούς υποψήφιους με τις πολιτικές εκπομπές. Και ο τηλεθεατής να παρακολουθεί (;) τις προεκλογικές εκπομπές σαν να μην πέρασε μια μέρα. Τα ίδια πρόσωπα που φιλοξενούνται σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ίδιες κουβέντες, ίδια αερολογία παραφιλολογία βαρετολογία (όποιο συνθετικό και να βάλεις μπροστά τις χαρακτηρίζει). Εν τέλει, μια απ’ τα ίδια στην προεκλογική περίοδο, που αν εξαιρέσει κανείς τις πυρκαγιές, όλα ήταν ένα ντεζαβού προηγούμενων εκλογών. Μόνο τα μπότοξ της Στάη έλειπαν!
Μέσα σε όλα αυτά, υπήρχαν μόνο δύο εκπομπές που είχαν ένα ενδιαφέρον και κατά τη γνώμη μας ξεχώρισαν.
Η πρώτη μας ήρθε από τον ΣΚΑΙ και ήταν το «Πολιτικό Χρηματιστήριο». Η εκπομπή, με παρουσιάστρια την Έλλη Τριανταφύλλου, σχολίαζε την πολιτική επικαιρότητα φιλοξενώντας δημοσιογράφους. Μια πιο ψύχραιμη ματιά που χρειαζόταν σ’ αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο. Στα αρνητικά της, ο σύντομος χρόνος που έπρεπε να στηθεί η εκπομπή, καθώς πολλές φορές φάνηκε η τηλεοπτική απειρία της δημοσιογράφου, οι αργοί ρυθμοί που ακολουθούσε (σε σημείο που πίστευες πως παρακολουθείς ΝΕΤ). Παρ’ όλα αυτά, ήταν μια εξαιρετική προσπάθεια, μια διαφορετική εκπομπή που έδωσε το στίγμα της πολιτικής επικαιρότητας.


Η δεύτερη προεκλογική εκπομπή μας ήρθε από το STAR. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ο Θανάσης Λάλας (γνωστός και μη εξαιρετέος) ετοίμασε μια διαφορετική εκπομπή (Χαιρετίσματα στην Εξουσία) που ξέφυγε από τον στημένο πολιτικό (ξύλινο) λόγο. Η εκπομπή δεν προσφερόταν για ενημέρωση σχετικά με τις εκλογές και τις απόψεις των κομμάτων, αλλά από το να βλέπεις τον Ευαγγελάτο να προσπαθεί ματαίως να συντονίσει μια προεκλογική εκπομπή ονόματι «Διαπλοκή», πιστέψτε με χίλιες φορές Λάλας! Μια εκπομπή με γρήγορο ρυθμό (ότι ζητάει η τηλεόραση), διαφορετικές ερωτήσεις (γενικής φύσεως) που έδωσαν ένα νέο στυλ εκπομπής.
Η εκπομπή θα μπορούσε άνετα να αναμετρηθεί απέναντι από τις υπόλοιπες προεκλογικές εκπομπές, αλλά το STAR κυριολεκτικώς έθαψε την εκπομπή προβάλλοντάς την αρχικώς στις 12.00 (μα ντάλα μεσημέρι ποιος τρελός θα κάτσει να δει προεκλογική συζήτηση;) ενώ μετά την μετέφερε ως lead in (μα απέναντι απ’ τις σειρές τη νοικοκυράς –βλέπε Έρωτας-; Ούτε η ΕΡΤ δεν κάνει τέτοιο προγραμματισμό!).
Στα αρνητικά σημεία της εκπομπής το χμ… χιούμορ του Θανάση Λάλα που ήταν τόσο άκαιρο που πολλές φορές οι προσκεκλημένοι τον κοιτούσαν με το βλέμμα του Γιώργου Παπανδρέου - τι κάνω εγώ στο ΠΑΣΟΚ; Θέλω τη μαμά μου! Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο της εκπομπής θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ο παρουσιαστής, ο οποίος ματαίως προσπαθεί να κάνει τηλεοπτική καριέρα.
Τελευταίο και σημαντικότερο αρνητικό στοιχείο το κανάλι (STAR) το οποίο προβάλλεται η εκπομπή. Ok, εκεί επέλεξε η Δρούζα να μεταγραφεί, αλλά όταν ένα κανάλι σου μιλάει για το γάμο της Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, τις νυχτερινές εμφανίσεις της Πέγκυ Ζήνα και τα οπίσθια των λουόμενων που βρίσκονται στη Μύκονο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, δεν περιμένεις από τον κόσμο να πάρει στα σοβαρά και το υπόλοιπο πρόγραμμα. Ακόμη κι αν έβαζε το Γιώργο Βέλτσο να κάνει εκπομπή, θα έβαζα στοίχημα πως θα αρχίσει να μου αναλύει το πώς η Άντζελα Δημητρίου «κρατάει» νυχτερινό κέντρο με ένα μόνο σουξέ!
Για το STAR και την αξιοπιστία του ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε. Προς το παρών… εκλογές ήταν και τέλειωσαν, οπότε κοιμηθείτε ησύχως κι άστε τους πολιτικούς να χάνουν τον ύπνο τους!

No comments: