Thursday, July 19, 2007



Οι Μικρομεσαίοι

Κανάλι: MEGA, Έτος παραγωγής: 1992-1993, Σενάριο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης, Επεισόδια: 40
Περιγραφή: Μετά από δυο αποτυχημένους γάμους, η Μάρθα αντιμετωπίζει τους άντρες εχθρικά. Ο συνάδελφος της ο Παύλος, έχει τα δικά του προβλήματα ειδικά με την αυταρχική μαμά του!
Παίζουν: Μάρθα Καραγιάννη, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Ελένη Τζαβάλια, Τζέσσυ Παπουτσή, Νατάσσα Μανίσαλη, Νεφέλη Ορφανού κ.α.

Το σχόλιο του mmexer:
Όταν αναφέρεσαι στο «Ρετιρέ» είναι έγκλημα να μην αναφερθείς και στο άλλο πουλέν του Δαλιανίδη «Οι Μικρομεσαίοι». Κι αν το «Ρετιρέ» είναι η χειρότερη τηλεοπτική σειρά, οι Μικρομεσαίοι κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία για τον απλούστατο λόγο πως ήταν ένα ριμέικ (Θεός να το κάνει) του «Ρετιρέ».
Πάντως, πρέπει να κατέχει τη δεύτερη θέση στα ρεκόρ των επαναλήψεων αφού το MEGA προβάλλει και τις δύο σειρές κάθε καλοκαίρι με την ίδια τακτική: Αφού μάθουμε καλά – καλά τους Μικρομεσαίους που τους προβάλλει καθημερινά μέχρι το τελευταίο επεισόδιο, τους αντικαθιστά με το «Ρετιρέ» που προβάλλεται τα Σαββατοκύριακα και μετακομίζει στην καθημερινή ζώνη.
Ίδιο σενάριο, ίδια σκηνικά, ίδιοι οι ηθοποιοί (οι περισσότεροι τουλάχιστον), ίδια υστερία, φωνές και τσακωμοί στην εύθυμη (;) τηλεοπτική σειρά που λέει και το MEGA στην περιγραφή. Εδώ δεν άλλαξε η Ελλάδα τόσα χρόνια, θα αλλάξει ο Δαλιανίδης το σενάριο σε μια χρονιά; Δεν θα ‘στε στα καλά σας μου φαίνεται!
Τώρα αν αναρωτιέστε γιατί ο Γιάννης Δαλιανίδης έφτιαξε μια ίδια σειρά με ίδιους χαρακτήρες (μόνο τα ονόματα αλλάζουν) και δεν αρκέστηκε στη συνέχεια του Ρετιρέ, δύο πιθανές απαντήσεις μπορώ να δώσω: Ή η (κατά τα άλλα συμπαθεστάτη) Κατερίνα Γιουλάκη ξελαρυγγίστηκε τόσο πολύ στο «Ρετιρέ» που αναγκάστηκε να αποσυρθεί -μετά από συστάσεις του ωτολαρυγγολόγου της- ή ο Δαλιανίδης βαρέθηκε να γράψει καινούρια επεισόδια και είπε να επαναλάβει αυτά του «Ρετιρέ», ανακατεύοντας μερικώς την τράπουλα.
Και στις δύο σειρές υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Μια ανεξάρτητη γυναίκα που δουλεύει σε εταιρία και ένα νεαρό ζευγάρι που αντιμετωπίζει τον περίγυρό του. Ο Παύλος Ευαγγελόπουλος επαναλαμβάνει το ρόλο του μόνο που στους Μικρομεσαίους δουλεύει σε γραφείο αντί για τεχνικός που ήταν στο «Ρετιρέ» (πήρε προαγωγή αφού έμεινε πιστός στο Δαλιανίδη). Είναι παντρεμένος και στις δύο σειρές μόνο που εδώ εκτός από τη μάνα του έχει να αντιμετωπίσει και την αδελφή του που είναι χωρισμένη.
Το ρόλο της Κατερίνας παίρνει η Μάρθα (Καραγιάννη) που έχει να αντιμετωπίσει μια κόρη αντί για ανιψιά όπως στο Ρετιρέ. Η Νεφέλη Ορφανού από αδελφή φαρμακοποιού γίνεται πεθερά του Παύλου ενώ ο φαρμακοποιός αδελφός της από το «Ρετιρέ» γίνεται το αμόρε της στους Μικρομεσαίους!!
Η σειρά πρέπει να ήταν χαμηλότερου μπάτζετ αφού δεν υπάρχει ο ρόλος της γιαγιάς και των φίλων της συζύγου του Παύλου που υπάρχουν στο «Ρετιρέ» (ίσως να φταίει η παρουσία της Ζωζώ Σαμπουτζάκη που κάνει γκεστ σταρ κι είναι η μόνη που έμεινε ίδια στη φάτσα από τους Μικρομεσαίους μέχρι σήμερα!)
Εν κατακλείδι, μια απ’ τα ίδια. Και εδώ υπάρχει το ανεξήγητο της προβολής της σειράς για 852η φορά αν και μπορώ να φανταστώ δύο λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι πως, είτε βλέπεις «Ρετιρέ» είτε βλέπεις «Μικρομεσαίους» ένα και το αυτό, αφού οι τηλεθεατές δεν θα καταλάβουν πως αντικαταστάθηκε η μια σειρά από την άλλη στο πρόγραμμα (αφού δεν διαφέρουν σε τίποτα) οπότε το MEGA τη βγάζει καθαρή για όλο το καλοκαίρι.
Και ο δεύτερος λόγος είναι πως έχει κοννέ η πρώην γυναίκα του Σεφερλή με το κανάλι και εκδικείται την νυν γυναίκα του Έλενα Τζαβάλια (που παίζει στη σειρά) για να της δείξει πως ήταν προ- μπότοξ, προ- προσθετικής στήθους κλπ κλπ.

Να την ξαναδώ;
Δυστυχώς ούτε που θα το καταλάβεις πως τη βλέπεις αφού είχες ήδη κολλήσει στην tv βλέποντας «Ρετιρέ»!!

No comments: