Wednesday, July 18, 2007

Καλοκαίρι χωρίς Ρετιρέ σαλάτα δίχως φέτα!



Το Ρετιρέ

Κανάλι: MEGA, Έτος παραγωγής: 1990-1992, Σενάριο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης, Επεισόδια: 84
Περιγραφή: Η Κατερίνα, μια καλόκαρδη γυναίκα που ζει σε ένα ρετιρέ, προσπαθεί να βοηθήσει τους συγγενείς και τους φίλους της να λύσουν τις διαφορές τους με το δικό της χιουμοριστικό τρόπο.
Παίζουν: Κατερίνα Γιουλάκη, Κούλα Αγαγιώτου, Έλντα Πανοπούλου, Τάσος Κωστής, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Νεφέλη Ορφανού κ.α.

Το σχόλιο του mmexer:

Και φυσικά θα ξεκινήσο
υμε από την πιο cult σειρά, που αν δεν είχαν εφευρεθεί τα DVD σίγουρα θα είχε χαλάσει η βιντεοκασέτα από τις πολλές φορές που το MEGA προβάλλει τη σειρά. Διατηρεί τα σκήπτρα της επανάληψης, αφού το MEGA την προβάλλει ανελλιπώς από το 1992 γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα αν οι ίδιοι ξέρουν το λόγο που προτιμούν την προβολή της για 15 και πλέον χρόνια! Στα πρωτεία που κατέχει η σειρά, ίσως να ναι και το γεγονός πως όλοι οι Έλληνες έχουν δει έστω και μια φορά τη σειρά αλλά κανείς δεν ξέρει πως τελειώνει!
Φιλοδοξία της εκπομπής στην 853 επανάληψή της δεν είναι να διασκεδάσει το θεατή, μα να γεμίσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα του MEGA και να πείσει τον τηλεθεατή πως πρέπει να πάρει εκείνο το κωλοδάνειο για να πάει διακοπές!
Είναι η σειρά που έχει γίνει ένα με την ιδιωτική τηλεόραση τα καλοκαίρια. Και ίσως να ‘ναι αυτός ο λόγος που το κανάλι δεν σταματάει να την προβάλλει. Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι οι τηλεκριτικοί (Γκολεμά, Πετρούτσου κλπ) πριν καν αρχίσει η προβολή των επαναλήψεων παίζουν το παιχνίδι των ερωτοαπαντήσεων με το «Ρετιρέ»:
- Πως καταλαβαίνεις πως ήρθε το καλοκαίρι;
- Όταν βλέπεις πως το MEGA προβάλλει το «Ρετιρέ»
Από την άλλη, το κοινό φαίνεται πως έχει μια σχέση «αγάπης – μίσους» με τη σειρά. Την θεωρεί ως τη χειρότερη σειρά που έχει προβληθεί από την ελληνική τηλεόραση, κι όμως τη βλέπει και την ξαναβλέπει. Είναι χαρακτηριστικό πως αν ρίξει κανείς μια ματιά στα νούμερα της AGB η σειρά πάντα έχει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης που θα ζήλευαν ακόμα και σειρές πρώτης προβολής!
Η σειρά δεν φημίζεται για το πρωτότυπο σενάριο, αφού είναι τόσο προβλέψιμη που καταντάς να γελάς, όχι με τα άνοστα αστεία, αλλά επειδή ξέρεις τι θα συμβεί. Παρόλο που η σειρά προβλήθηκε το 90, σου δίνει την αίσθηση πως ζεις τη δεκαετία του 80. Φαίνεται πως ο Δαλιανίδης στέρευσε από έμπνευση
όταν είδε τα είδωλα του (Φίνου – Μάρθα) να παχαίνουν επικίνδυνα! Πάντως έχει όλα τα συστατικά μιας μετριότατης (και λίγα λέω) τηλεοπτικής σειράς: Υστερίες, φωνές, απίστευτα κλισέ, διάλογοι που επαναλαμβάνονται, σπονδυλωτές ιστορίες που οδηγούν σε τσακωμούς. Και φυσικά μια φράση – καταλύτης που επαναλαμβάνεται για να πέσουν οι τίτλοι τέλους με τη μουσική συνθεσάιζερ!
Τελικά ίσως το «Ρετιρέ» να ‘ναι τόσο σύγχρονο που δεν μπορείς να πιστέψεις γι’ αυτό και θα το ξαναδείς. Γιατί είναι σαν τους πολιτικούς: Παρόλο που ξέρεις πως είναι όλοι ένα μάτσο χάλι ψηφίζεις ξανά τους ίδιους και τους ίδιους. Κι ακόμη, κι αν λένε τα ίδια και τα ίδια στην τηλεόραση θα τους ξαναδείς! Τελικά, το "Ρετιρέ" είναι μεγάλο σχολείο!!


Να την ξαναδώ;
Αφού ότι και να σου πω, θα την ξαναδείς! Τι με ρωτάς;

*** η Κούλα Αναγιώτου (Σοφία) και η Βίκυ Βανίτα (κυρία Ζαχαροπούλου) που παίζουν στη σειρά δεν βρίσκονται στη ζωή.

3 comments:

Anonymous said...

είδα τώρα ένα επεισόδιο και αναρωτήθηκα πως και έβλεπα αυτή την σειρά τότε.Μάλλον δεν θα είχε κάτι άλλο ε;

mmexer said...

ή όλες ήταν τόσο χάλια!!!! :)
Δεν εξηγείται αλλιώς!

Anonymous said...

Η σειρά υπήρξε και υπάρχει για να σου δείχνει πόσο ελληνοβαλκάνιος ήσουν, είσαι και πάντοτε θα είσαι. Λοιπά σχόλια περιττά...