Thursday, November 22, 2007

Λαζόπουλος: Ο δικός μας Λάκης...



Πέρασαν κιόλας 3 χρόνια. Από τότε που κλεινόμουν Τρίτη βράδυ στο σπίτι και δεν ντρεπόμουν να πω στους φίλους και γνωστούς πως «έχω να δω κάτι στην τηλεόραση». Σιχαινόμουνα πάντα αυτή τη φράση. Γιατί είχα συνδέσει την τηλεόραση με τις ώρες ξεκούρασης και όχι της ανάγκης για ψυχαγωγία.
Κλεινόμουνα στο σπίτι και έβλεπα τα καρπούζια να σπάνε, τη μουσική α λα Οριεντάλ να παίζει και το Αλ Τσαντίρι να ξεκινάει… Τότε ήταν ο «Γύφτος» Που έλεγε τις ειδήσεις. Που έστησε ένα τσαντίρι «άλλο πράμα» που έλεγε κι ο ίδιος, ένα τσαντίρι αντιδελτίο ειδήσεων. Που ήταν έτοιμο να καυτηριάσει τα πάντα. Που έπαιζε βίντεο με τους γνωστούς μας από τους «Δέκα Μικρούς Μήτσους»: ο Αστυνόμος Φευγουλέας, η πλούσια Γρουμπουλάκη, ο Τζίμης και οι άλλοι…
Σήμερα, είναι ο Λάκης. Μόνος. Χωρίς άλλους ηθοποιούς να συμμετέχουν, χωρίς να υποδύεται κανένα. Ο Γύφτος σιγά - σιγά έβγαλε το καπέλο, άφησε γένια και έγινε ο Λάκης. Απογυμνώθηκε μπροστά μας. Δείχνοντάς μας ποιος είναι πραγματικά ο Λάκης Λαζόπουλος. Ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να σατιρίσει εκτός ρόλων, που έμαθε να λέει μόνο αλήθειες. Κι αυτή η εξέλιξη του ίδιου του εαυτού του είναι που τον έκανε να ελευθερωθεί να φτάσει στο αποκορύφωμά του!
Τότε ήταν 68.000 και πέρναγε καλά. Περνάγαμε καλά. Γιατί η σάτιρά του δεν άφηνε κανένα ασχολίαστο. Τώρα, που είναι 68% τηλεθέαση και 3.500.000 τηλεθεατές παραμένει το ίδιο αληθινός. Και αλώβητος δοκιμάζοντας πολλές φορές τον ίδιο του τον εαυτό. Και αντλώντας δύναμη από τον κόσμο… Γιατί θέλει να περνάνε καλά.
Τότε ο κόσμος στο στούντιο ήταν ελάχιστος και τα βίντεο έδιναν μια «τηλεοπτική» ματιά στο Τσαντίρι. Σήμερα οι 400 θέσεις που υπάρχουν δεν αρκούν για τον κόσμο που θέλει να δει το Λάκη από κοντά. Που έκανε το τηλεοπτικό προϊόν του ζωντανή θεατρική παράσταση.
Αυτός είναι ο Λάκης Λαζόπουλος. Που μας έκανε να κλεινόμαστε τα βράδια στο σπίτι. Που στο άκουσμα πως αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά του «Αλ Τσαντίρι» τρομάζουμε. Που έκανε ένα ολόκληρο μηχανισμό τηλεοπτικών σταθμών, δημοσιογράφων και ΜΜΕ γενικότερα να τον περικυκλώνει να τον ανακυκλώνει να ασχολείται μαζί του, με τη σάτιρά του. Που έκανε τους πολιτικούς να τον παρακολουθούν και (ευχόμαστε) να τον ακούνε που και που. Που λαμβάνει χιλιάδες email καθημερινά και τα διαβάζει ένα προς ένα.
Τελικά είναι ο δικός μας άνθρωπος; Βρήκαμε απλά το άλλοθι μας; Τον άνθρωπο που «τα λέει» και «τα χώνει» και «δεν κωλώνει πουθενά»; Είναι όλα μαζί. Γιατί είναι πάνω απ’ όλα ο Λάκης. Μια όαση στον τηλεοπτικό αχταρμά και τη φτήνια που μας διακατέχει.

*Η φωτογραφία είναι από το video cd που κυκλοφόρησαν «ΤΑ ΝΕΑ» το 2005 με τις καλύτερες στιγμές του Λάκη από τις πρώτες εκπομπές και παρασκήνιο από την προετοιμασία της εκπομπής του.

10 comments:

ctrl-alt-backspace said...

ΘΕΟΣ!!! Από τους πολύ λίγους που αξίζουν στην ελληνική τηλεόραση.

Τελικά είναι αλήθεια ότι θα είναι η τελευταία χρονιά του Αλ Τσαντιρι φέτος;; Κρίμα...:(

mmexer said...

Δυστυχώς είναι αλήθεια πως είναι η τελευταία χρονιά...

Μάλιστα κάποιοι λένε πως η 18η Δεκεμβρίου είναι η τελευταία εκπομπή....

Ίδωμεν!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

Εντάξει ρε αδερφέ καλός τύπος,έχει την πλάκα του αλλά πολύ λαικίζει ρε συ..σε σημείο που μου έρχεται να κάνω εμετό.

to.telecontrol said...

ναι, το είπε προχθές ο ίδιος ο Λαζόπουλος. 18 Δεκεμβρίου 'τέλος το τσαντίρι'!!!!δεν τον φοβάμαι όμως, σίγουρα θα επανέλθει καλύτερος...

Τσούγδω said...

Ο Λάκης Λαζόπουλος πραγματικά είναι καταπληκτικός και με το ύφος και τον σχολιασμό του κάνει πολύ κόσμο να γελάει... Κάποιες φορές όμως ξεπερνάει τα όρια, και μη ξεχνάμε ότι ένας άνθρωπος με τόση αποδοχή επηρεάζει την κοινή γνώμη...
Το να χαρακτηρίζεις ανθρώπους και να τους στιγματίζεις δεν είναι ότι καλύτερο. Το 60% δημιουργεί και την υποχρέωση της αντικειμενικότητας...
Η αγάπη του σε ορισμένα πρόσωπα και το κόλλημα με κάποια άλλα είναι το μόνο του μειονέκτημα...

mmexer said...

@νικοσ
Μα είναι μέρος της κοινωνίας ο λαϊκισμός και χρειάζεται αν είναι να τ' ακούει κάποιος.
Ευχαριστώ για το σχόλιο και που πέρασες απ' το blog μου...

@to.telecontrol
Τελικά τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται όσον αφορά τις πληροφορίες :) 18 Δεκέμβρη σταματά και επανέρχεται τέλη Ιανουαρίου λίγο περισσότερες διακοπές απ' τις υπόλοιπες σειρές και εκπομπές

@tsougdw
Όπως είπε και ο Θέμος Αναστασιάδης στον REAL FM ο Λάκης είναι κίνημα! Αυτό με τα όρια είναι λίγο υποκειμενικό. Γιατί κάτι που εσύ το θεωρείς υπερβολικό για μένα μπορεί να μην είναι!
Όσο για τους χαρακτηρισμούς... πίστεψέ με καλύτερο είναι γι' αυτούς να τους χαρακτηρίζουν παρά να περνάνε αδιάφοροι!
Eυχαριστώ για το σχόλιο και που πέρασες απ' το blog!
Πολύ μ' αρέσει το όνομά σου:)

Anonymous said...

Σας ομιλει η μειοψηφια

Δεν τον αντεχω...δεν τον μπορω απο τοτε που την εχει δει και τιμητης κριτης των παντων.
Οσο τον αγαπουσα πριν καν κανει τους Μητσους αλλο τοσο τον αντιπαθω απο την χρονια των τελευταιων Μητσων και μετα.

Δεν τον βρισκω τολμηρο, ουτε γενναιο, ειναι ευκολος πια..

ευκολιες ολο αυτο που κανει μου βγαζει μια ευκολια και μια φθηνια.
Γι αυτο και κανει τοσο μεγαλα νουμερα πια...ειχε φαγωθει με την AGB να ομως που επεσε στο επιπεδο της AGB.

Το προηγουμενο Αλ Τσαντιρι, χωρις κοινο και ακροαματικοτητες μου φαινοταν καλυτερο οχι οτι το εβλεπα και φανατικα.
Τωρα ουτε 5 λεπτα δε μπορω να τον αντεξω.

Μου βγαζει και μια αλαζονεια και ενα ξερολισμο.

Και μια υποκρισια, ξερω γω ισως να μην το αντιλαμβανομαι σωστα αλλα ο Λακης ειναι μερος του συστηματος πλεον, των κοσμικων στηλων, φιλος με τους περισσοτερους απο τους σημερινους "σταρς". Πως κανεις κυρηγμα εναντιον μια πραγματικοτητας και ενος συστηματος στο οποιο στην ουσια και ανηκεις και υποστηριζεις?

Επειδη βγαινεις και τη λες στη Βροχοτετοια, στη Θωδοτετοια και στον Καρβελα?

Πιο ειλικρινης μου φαινεται η Πανια..κι ας μην αντεχω να τη δω ουτε 1 λεπτο..

Κριμα, κριμα...

mmexer said...

@bgt

Δεκτή η άποψή σου αλλά ένα μικρό σχόλιο...
Τα μεσημεριανά, τα πρωινά, το δελτίο ειδήσεων του STAR αναπαράγουν το Αλ Τσαντίρι νιουζ. Επιλέγουν τα βίντεο που τους ενδιαφέρουν: όταν ασχολείται με τη Ρούλα, τη Θώδη. Πάντα το έκανε αυτό ο Λαζόπουλος.

Έχω τις πρώτες εκπομπές. Ποτέ δεν έπαψε να σχολιάζει την τηλεόραση, κάνει τηλεόραση άρα πρέπει να ασχολείται, να κριτικάρει αυτήν.

Δεν θα σου αλλάξω γνώμη...
αν προτιμάς... παίζει καλά το παιχνίδι των μίντια. Απλά το παίζει με τους δικούς του όρους...

Κι εμένα αυτό είναι που μου αρέσει. Δλδ δεν ευθύνεται αν τον αναπαράγουν, αν τον σχολιάζουν, αν τα κοσμικά ασχολούνται μαζί του.

Πχ η Λαμπίρη θα πάρει την Θώδη στο Λαζόπουλο για να τη σχολιάσει... αν το κάνει θα το αναπαράγουν όλοι. αν δεν τη σχολιάσει πάλι θα το παίξουν όλοι... έτσι είναι!

Eυχαριστώ για το σχόλιο και που πέρασες απ' το blog μου!!

piou said...

Κατά την ταπεινή μου άποψη, υπάρχουν δύο διαφορετικά τελείως θέματα: Το ένα είναι να σου αρέσει κάτι στην τηλεόραση και το δεύτερο είναι θεωρείς ότι γίνεται καλά (με βάση τους τηλεοπτικούς όρους). Π.χ. εμένα προσωπικά πιο πολύ μου άρεσαν οι Σαββατογεννημένες από το Παρά Πέντε (ιδιαίτερα της δεύτερης χρονιάς). Η παραπεντό-παράνοια όμως που όλοι ζήσαμε σε σύγκριση με τη χλιαρή αποδοχή των Σαββατογεννημένων δείχνει (νομίζω) σε ποια περίπτωση το τηλεοπτικό παιχνίδι παίζεται σωστότερα.

Και γιατί τα λέω όλα αυτά τα άσχετα; Συμφωνώ απολύτως με Bgt, ο λαϊκισμός, η ευκολία και η επιφάνεια είναι τόσο έντονα που ούτε και εγώ αντέχω πάνω από 1 λεπτό το Τσαντίρι.

Όμως ναι, αυτή είναι η τηλεόραση, συμφωνώ και με mmexer. Το να περιμένεις να σε "θρέψει" πνευματικά η τηλεόραση για μένα προσωπικά είναι σα να μασας μια τσίχλα και να περιμένεις να πάρεις βιταμίνες. Απλά δεν πρόκειται να συμβεί.

Οπότε που καταλήγω για το Λάκη; Μια πολύ πετυχημένη συνταγή, που απλά δεν αντέχω να δοκιμάσω.

ΥΣ: Παρεμπιπτόντως, και για την περίπτωση που κάποιοι δεν σκέφτηκαν να ψάξουν, πολύ καλά αποσπάσματα από χήρα Μήτσι στο Youtube.

mmexer said...

@piou

Νομίζω πως έδωσες την πιο σωστή πτυχή του θέματος. Και γω προτιμώ Σαββατογεννημένες από το Παρα 5.

Καλά ε; Τα σπάει η Χήρα Μήτσι!!!